Damen is een toonaangevende internationale scheepsbouwer, maar bovenal een Nederlands familiebedrijf. Na de oprichting in 1927 is het bedrijf groot geworden door het unieke concept van modulaire bouw (De Damen Standaard). Meer dan 7.000 medewerkers dragen wereldwijd op 35 scheepswerven en gerelateerde bedrijven bij aan de positie van Damen als prominente scheepsbouwer. Gemiddeld worden 150 schepen per jaar opgeleverd. Sylvia Boer, vanuit Marketing de coördinator van het stakeholdersonderzoek, vertelt over de insteek van de gesprekken en haar ervaringen met Customeyes.

Was het de eerste keer dat jullie een stakeholdersonderzoek uitvoeren?

Sylvia: “In verband met ISO certificering en als gerenommeerd bedrijf voert Damen Shipyards jaarlijks klantenonderzoek uit. Maar als onderdeel van de jaarlijkse International Sales Meeting wilden we graag aanvullende perspectieven van stakeholders krijgen. Wat is het beeld van de buitenwereld van Damen? Vanwege goede ervaringen in het verleden hebben we Customeyes gevraagd om in totaal 40 klanten, leveranciers, financiers en studenten te interviewen. Best spannend, want het moest allemaal snel gebeuren en het was voor ons de eerste keer.”

Hoe heb je het traject ervaren?

“Customeyes heeft een prima onderzoek afgeleverd”, vertelt Sylvia. “Onze contactpersoon schakelde snel en heeft ons uitvoerig geadviseerd wie we het beste konden uitnodigen voor de interviews en hoe de gesprekshandleiding eruit moest zien. Er zijn ook eerst een paar uitvoerige gesprekken gevoerd met sales, HRM, inkoop en customer finance. Door de grote verschillen tussen de stakeholdergroepen, hebben we samen diverse gesprekshandleidingen gemaakt. Pas toen de basis goed stond, is Customeyes gaan interviewen.”

Wat was de reden om het onderzoek uit te besteden?

Sylvia: “We hebben overwogen om zelf een aantal stakeholders te interviewen, maar we vonden het belangrijk dat er geen vertroebeling zou zijn in de interpretatie van de resultaten. Zelf ben je toch geneigd positiever te oordelen. Een onafhankelijk oordeel houdt echt een spiegel voor. Bovendien wilden we onze klanten ook laten zien dat het onderzoek voor ons serieus is en dat we daarin kwaliteit en professionaliteit nastreven. Zelf is dat lastig te realiseren.”

Wat vond je opvallend aan het onderzoek?

“We wilden in een aantal weken met klanten en oud-klanten spreken van over de hele wereld, mídden in de zomerperiode. Customeyes heeft alles op alles gezet om alle gesprekken te voeren die we wilden. Ze denken mee, zijn flexibel, reageren attent en zijn in staat buiten de gebruikelijke kaders te denken. Dat is heel plezierig.”

Zou je Customeyes aanbevelen?

Sylvia: “Ik zou Customeyes van harte aanbevelen! Het is een bedrijf met een professionele aanpak en gedreven, jonge mensen. Ons hoger management was ook zeer positief over de manier waarop Customeyes de resultaten heeft geanalyseerd en gepresenteerd. Als we in de toekomst een verdieping willen op ons klantenonderzoek dan nodigen we Customeyes graag opnieuw uit.”

Wat zou je anderen adviseren als ze klanten- of stakeholdersonderzoek willen doen?

“Voordat je klanten of stakeholders om feedback gaan vragen, moet je je realiseren wat het onderzoek qua follow-up voor je organisatie betekent. Klanten bevragen is mooi, maar je creëert ook de verwachting dat je iets met hun feedback gaat doen. Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken, zodat je ook daadwerkelijk opvolging kunt geven aan de bevindingen.”