Wlz-budget stijgt met 5,5 miljard: dit betekent het voor cliënten 

Wlz-budget stijgt met 5,5 miljard: dit betekent het voor cliënten 

Samantha de Rooij
Wat zijn de gevolgen van het stijgende Wlz-budget voor zorgverleners? Lees meer over investeringen en verbetering van zorgkwaliteit.

Het ministerie van VWS trekt de komende jaren 5,5 miljard euro extra uit voor de Wet langdurige zorg (Wlz), blijkt uit een recent nieuwsartikel van Skipr. In 2030 komt het totale Wlz-budget daarmee uit op ruim 44 miljard euro – een stijging van meer dan 14% ten opzichte van nu. Een aanzienlijke investering, ingegeven door de toenemende zorgvraag én de noodzaak om de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Maar wat betekent dit concreet voor zorgorganisaties? En hoe laat je zien dat je het extra geld inzet waar het telt? 

Groei brengt ook verantwoordelijkheid 

De stijging van het Wlz-budget biedt ruimte voor verbetering. Denk aan extra personeel, digitale innovaties of betere ondersteuning van mantelzorgers. Tegelijkertijd neemt ook de druk toe: beleidsmakers, toezichthouders en cliënten verwachten meer inzicht in de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. 

Maar: met die ruimte komt ook een grotere verantwoordelijkheid. Beleidsmakers en zorgkantoren willen weten wat het oplevert. En cliënten willen merken dat de zorg echt beter wordt. Er is nu ook ruimte om te investeren in: 

  • Preventieve activiteiten, zoals valtraining voor ouderen met een verhoogd risico 
  • Samenwerking tussen domeinen: bijvoorbeeld tussen Wlz-zorg en de huisarts 
  • Onafhankelijke cliëntondersteuning: iemand die cliënten helpt hun weg te vinden in het zorgaanbod 

Maar let op: deze middelen mogen alleen worden ingezet als duidelijk is dat ze werken. Minder kosten. Betere uitkomsten. Zonder bewijs: geen budget. 

Van financiële kaders naar cliëntperspectief 

In de zorg draait het uiteindelijk om de mensen die deze zorg ontvangen. Maar hoe weet je of je écht aansluit bij wat zij belangrijk vinden? Of jouw keuzes bijdragen aan hun kwaliteit van leven? Of cliënten zich gehoord, veilig en serieus genomen voelen? 

Zonder goede, gestructureerde feedback van cliënten, blijft dit vaak giswerk. Daar ligt een directe link tussen beleid en praktijk: meer geld is pas waardevol als je weet wat cliënten nodig hebben.

En dat vraagt om onderzoek. Bij Customeyes helpen we zorgorganisaties om die inzichten boven tafel te krijgen. Niet alleen door te meten, maar ook door samen te kijken hoe je daar betekenis aan geeft. 

Meer budget vraagt beter inzicht 

De extra miljarden maken veel mogelijk, maar de lat ligt hoger. Cliënten verwachten niet alleen goede zorg, maar zorg die echt bij hen past. 

En zorgkantoren verwachten dat je als organisatie kunt aantonen wat werkt. Wat het effect is van jouw keuzes. Niet alleen in woorden, maar ook met feiten, cijfers en verhalen. Dat vraagt om: 

  • Gestructureerd meten van ervaringen en uitkomsten 
  • Terugkoppeling naar teams, zodat inzichten ook daadwerkelijk iets veranderen 
  • Leren en verbeteren op basis van wat cliënten zélf aangeven 

Inzicht als voorwaarde voor verbetering 

De herverdelingsmiddelen binnen het Wlz-kader, die oplopen van 380 miljoen in 2026 tot 2 miljard in 2030, zijn expliciet bedoeld om te kunnen inspelen op veranderende zorgbehoeften in de regio. Maar zonder actueel inzicht in wat cliënten ervaren en verwachten, is dat bijna onmogelijk. 
 
Wil je weten hoe je cliëntinzichten vertaalt naar gerichte verbeteringen? Wij denken graag met je mee.


Samantha de Rooij Samantha de Rooij Project Manager LinkedIn