Samen naar een duurzame huurderservaring

Samen naar een duurzame huurderservaring

Michiel de Snaijer
Één ding is duidelijk, duurzaamheid staat centraal bij Provada. In de ontwikkeling van de huurderservaring is dit een belangrijk onderwerp.

Één ding is duidelijk, duurzaamheid staat centraal bij PROVADA 2023. Lunch-sessies, dialoogtafels en workshops worden georganiseerd voor en door vastgoedprofessionals om elkaar te helpen bij het begrijpen en het behandelen van dit onderwerp.

Duurzame huurderservaring

In de wereld van vastgoed is er al een langere tijd een verschuiving gaande. Het gaat niet langer alleen om het bieden van een schoon, heel en veilig onderkomen voor huurders van woningen, kantoren en winkels. Het is de ervaring die steeds belangrijker wordt. Huurders verwachten tegenwoordig meer dan alleen de basisbehoeften; ze willen verantwoord huren, duurzaamheid  en een algehele positieve beleving.

Een comfortabele huurderservaring houdt rekening met verschillende aspecten. Allereerst gaat het om de ruimte zelf. Huurders willen een goed onderhouden en esthetisch aantrekkelijke woning, kantoorruimte of winkel die voldoet aan hun specifieke behoeften. Dit omvat zaken zoals moderne apparatuur, nette afwerking en voldoende ruimte voor opslag.

Daarnaast speelt ook de gemeenschappelijke ruimte een belangrijke rol. Woninghuurders hechten bijvoorbeeld waarde aan goed ontworpen en functionele gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een fitnessruimte, een gemeenschappelijke tuin of een lounge waar ze kunnen ontspannen en sociale contacten kunnen leggen. Deze ruimtes dragen bij aan een gevoel van gemeenschap en bieden huurders extra comfort en gemak.

Duurzaam woongenot

In de ontwikkeling van de huurderservaring is duurzaamheid een of misschien hét belangrijk onderwerp. Huurders hechten steeds meer belang aan een duurzame levensstijl en willen dat ook terugzien in hun woongenot. Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op het milieu, maar ook op het creëren van een gezonde en energiezuinige woonomgeving:

  • Woning: Een duurzaam woongenot begint bij de woning zelf. Huurders zijn steeds meer geïnteresseerd in energie-efficiënte woningen met bijvoorbeeld zonnepanelen, goede isolatie en slimme energiemanagementsystemen. Deze maatregelen helpen niet alleen het milieu te beschermen, maar dragen ook bij aan lagere energiekosten voor de huurders.
  • Groene voorzieningen: Daarnaast zijn groene voorzieningen belangrijk bij het creëren van een duurzame en aangename woonomgeving. Huurders waarderen groene ruimtes, zoals gemeenschappelijke tuinen en groendaken, omdat deze niet alleen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en het behoud van biodiversiteit, maar ook rust en ontspanning bieden.
  • Vervoer: Een andere belangrijke factor is de bevordering van duurzaam vervoer. Huurders willen vaak graag wonen op locaties die goed verbonden zijn met het openbaar vervoer en waar fietsinfrastructuur aanwezig is. Het aanbieden van fietsenstallingen en oplaadpunten voor elektrische voertuigen kan de duurzame mobiliteit van huurders bevorderen.
  • Gedrag: Naast het fysieke aspect van duurzaamheid is het ook van belang om huurders bewust te maken van duurzaam gedrag. Dit kan worden bereikt door middel van educatie en het faciliteren van mogelijkheden om afval te scheiden, recycling te stimuleren en water- en energieverbruik te verminderen.

Huurdersonderzoek

Een huurdersonderzoek kan een helpen bij het verduurzamen van woningen. Door middel van een huurdersonderzoek kan een belegger of vastgoedmanager erachter komen waar de huurders behoefte aan hebben en wat er kan worden verbeterd om de woning duurzamer te maken.

Het onderzoek kan bijvoorbeeld in kaart brengen welke energiebesparende maatregelen het meest gewenst zijn, of huurders bereid zijn om extra te betalen voor duurzame investeringen en wat de belemmeringen zijn om duurzame maatregelen te treffen. Door de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken kan een verhuurder gericht investeren en zo de woning verduurzamen op een manier die aansluit bij de wensen en behoeften van de huurders. Een huurdersonderzoek draagt daarom niet alleen bij aan de verduurzaming van woningen, maar ook aan het verhogen van het woongenot van huurders.

Een held worden? Dat doe je samen!

Het thema van PROVADA 2023 is ‘we can be heroes’. Zet je in op duurzaamheid? Doe dat samen met je huurders! Customeyes is aanwezig op PROVADA op 13 t/m 15 juni. Ben jij benieuwd naar de behoeften en wensen van je huurders? Wij komen graag in gesprek met jullie. Neem via dit formulier contact op en we komen graag langs.

Benieuwd naar wat de behoeften en wensen rondom duurzaamheid van jouw huurders echt zijn?