[VIDEO] Alumnibeleid

[VIDEO] Alumnibeleid

Nienke van Stralen
Alumnibeleid kan helpen bij het behoud van contacten, het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden en het creëren van een netwerk.

Het is belangrijk voor organisaties om een duidelijk alumnibeleid te hebben om ervoor te zorgen dat ze een sterke band behouden met hun afgestudeerden. Een alumnibeleid kan helpen bij het behoud van contacten, het aanbieden van professionele ontwikkelingsmogelijkheden en het creëren van een netwerk van gerespecteerde professionals. Bekijk hier onze video over alumnibeleid:

Platform voor alumnibeleid

Er zijn verschillende manieren waarop een organisatie haar alumnibeleid kan vormgeven. Sommige organisaties bieden bijvoorbeeld een online platform waar alumni kunnen communiceren en samenwerken, terwijl andere organisaties fysieke bijeenkomsten organiseren om alumni te ontmoeten en te netwerken. Dit kunnen bijvoorbeeld alumni-bijeenkomsten zijn, of borrels of andere sociale activiteiten waarbij alumni elkaar kunnen ontmoeten.

Vacatures en banen

Een andere belangrijke factor in een alumnibeleid is hoe een organisatie omgaat met het vragen om verwijzingen en het aanbieden van banen aan alumni. Het is belangrijk om een duidelijk proces te hebben waarbij alle partijen op de hoogte zijn van de verwachtingen en regels rondom het vragen om verwijzingen en het aanbieden van banen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een speciaal portaal is waar alumni vacatures kunnen vinden en sollicitaties kunnen indienen, of dat er een contactpersoon is binnen de organisatie die alumni kan helpen bij het vinden van geschikte vacatures.

Verwachtingen van het alumnibeleid

Ten slotte kan het ook nuttig zijn om alumni te betrekken bij het geven van terugkoppeling aan de organisatie, bijvoorbeeld door middel van enquêtes of focusgroepen. Dit kan helpen om het alumnibeleid te verbeteren en ervoor te zorgen dat het aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de alumni. Alumni kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om mee te denken over hoe het alumnibeleid verbeterd kan worden, of om hun ervaringen en suggesties te delen over hoe ze het contact met de organisatie hebben ervaren na hun afstuderen of vertrek.

Hier zijn enkele algemene tips voor het opstellen van een alumnibeleid:

  1. Maak duidelijke doelen: Voordat jullie beginnen met het opstellen van uw alumnibeleid, is het belangrijk om duidelijke doelen te hebben voor wat u wilt bereiken met uw alumni. Dit kan helpen om te bepalen welke activiteiten het meest nuttig zullen zijn om te ondernemen en hoe jullie het beste contact kunnen behouden met uw alumni.
  2. Betrek alumni bij het proces: Zorg ervoor dat jullie de behoeften en verwachtingen van de alumni in overweging neemt bij het opstellen van het alumnibeleid. Dit kan bijvoorbeeld door middel van enquêtes of focusgroepen met alumni.
  3. Maak gebruik van verschillende communicatiekanalen: Zorg ervoor dat u verschillende manieren hebt om contact te houden met uw alumni, zoals een online platform, e-mails, fysieke bijeenkomsten en sociale media. Dit kan ervoor zorgen dat jullie de alumni op een effectieve manier kunnen bereiken en zorgen voor een goede balans tussen online en offline interacties.

Het is belangrijk om te onthouden dat het alumnibeleid van een organisatie zich kan ontwikkelen en veranderen naarmate de behoeften van de alumni veranderen en de organisatie zich ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om regelmatig te evalueren en te herzien wat het beste werkt.

Albeda College: “Alumnibeleid geeft impuls aan de kwaliteit”

Benieuwd naar wat de wensen en ervaringen van jouw klanten echt zijn?


Nienke van Stralen Nienke van Stralen Consultant onderwijs LinkedIn