Bezuinigingen in de gehandicaptenzorg: hoe behoud je het perspectief van de cliënt?

Bezuinigingen in de gehandicaptenzorg: hoe behoud je het perspectief van de cliënt?

Hans Hylkema
Bezuinigingen bedreigen de gehandicaptenzorg. Begrijp de situatie volgens clients, verwanten en zorgmedewerkers.

Terwijl de sector zich zorgen maakt over politieke keuzes, blijft één ding essentieel: weten wat er leeft onder cliënten, verwanten én medewerkers.

“De zorg dreigt om te vallen”

Dat is de boodschap die de gehandicaptenzorg afgelopen week luid en duidelijk afgaf in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De aanleiding: aangekondigde bezuinigingen vanuit het kabinet, aldus NOS. Sectororganisaties spreken van “een mokerslag” voor een sector die al onder druk staat.

En terecht. Want deze bezuinigingen raken direct de mensen voor wie goede zorg van levensbelang is. Denk aan mensen met een (ernstige) beperking die dagelijks begeleiding, structuur en veiligheid nodig hebben. En aan hun families, die vaak al jaren meedraaien in het systeem.

Maar ook aan medewerkers die nu al te maken hebben met hoge werkdruk, personeelstekorten en steeds complexere hulpvragen.

Minder geld, meer complexiteit

Het contrast is schrijnend. De zorgvraag wordt zwaarder, maar de middelen worden schaarser. In het artikel van de NOS waarschuwen zorgorganisaties:

  • Teams kunnen de groeiende druk niet meer aan
  • Kwaliteit van zorg staat onder druk
  • Innovatie en verbetering komen in het gedrang

De rode draad: beslissingen worden steeds vaker van bovenaf genomen, zonder dat duidelijk is wat ze betekenen op de werkvloer. Of voor de mensen die het écht raakt: cliënten en hun naasten.

Daarom is luisteren belangrijker dan ooit

“Bij Customeyes zien we deze ontwikkeling terug bij veel van onze opdrachtgevers in de gehandicaptenzorg” – Hans Hylkema, directeur bij Customeyes. “Wat opvalt? Zorgorganisaties willen wél weten wat er leeft — onder cliënten, verwanten én medewerkers — maar vinden het lastig om snel overzicht te krijgen.”

Tegelijk is er geen tijd (of geld) voor lange onderzoeksrapporten of complexe dashboards. Je hebt nú inzicht nodig. Daarom geloven wij in klantonderzoek dat snel en eenvoudig werkt. En dat direct bruikbare inzichten oplevert op alle niveaus van je organisatie.

  • Voor de bestuurder: heldere conclusies en strategische aandachtspunten
  • Voor de teamleider: concrete verbeterpunten per locatie of doelgroep
  • Voor de medewerker: erkenning en feedback uit de praktijk

En misschien wel het belangrijkst: voor de cliënt en zijn verwanten een stem in een systeem dat hen vaak overschaduwt.

Onze oproep: onderzoek als kompas, juist in moeilijke tijden

De komende maanden zal de druk op de gehandicaptenzorg alleen maar toenemen. Maar hoe moeilijk het ook wordt — de kern van goede zorg blijft hetzelfde: weten wat mensen nodig hebben.

Juist nu is het belangrijk om niet te sturen op aannames, maar op inzichten. En die inzichten? Die hoeven niet maanden te duren of tonnen te kosten. En dat sluit aan bij onze visie:

Dat is waar wij bij Customeyes elke dag aan werken. Samen met zorgorganisaties die hun mensen serieus nemen — en hun toekomst willen bouwen op echte feedback.

Meer weten over hoe wij dit doen?

Lees meer over onze aanpak in de gehandicaptenzorg of plan direct een kennismaking in.