Social media: 5 tips

Transparatie op het web is door social media een feit: 5 tips om continu te volgen wat er online over uw organisatie gezegd wordt en hoe u dit kunt sturen.

Ontdek wat er over uw organisatie gezegd wordt! U kunt er als organisatie niet meer om heen. Transparantie op het web is door social media een feit. Enerzijds kunt u social media inzetten als extra marketingkanaal, waarmee u uw organisatie kunt profileren en uw doelgroep op een nieuwe manier kunt bereiken. Anderzijds kan social media behoorlijk beangstigend en ongrijpbaar zijn, omdat u er niet altijd invloed op heeft. In dit artikel vijf tips om continu te volgen wat er online over uw organisatie gezegd wordt en een advies hoe u social media rondom uw organisatie kunt beïnvloeden.

Social Media: wat is dat?

Steeds meer organisaties verdiepen zich in het fenomeen social media en proberen grip te krijgen op het grote scala aan mogelijkheden. Maar wat houdt social media precies in? Wikipedia beschrijft het als: “online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder de noemer social media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn en diensten als Twitter geschaard.” Op deze online platformen kunnen uw klanten actief zijn en zowel positief als negatief over uw organisatie schrijven

Vijf tips om continu te weten wat er over u gezegd wordt

Hoe volgt u de ‘buzz’ rondom uw organisatie? Op de weblog van Bizz worden de vijf meest relevante manieren beschreven. Zo kunt u zonder dat het u veel tijd kost toch precies in de gaten houden hoe er over uw organisatie gepraat wordt, wat er leeft onder uw klanten en of het positief dan wel negatief is:

  1. Google: Wie anders? U kunt een abonnement nemen op de resultaten van een bepaalde zoekopdracht. Met Google Alerts krijgt u steeds een e-mail wanneer er een bericht over uw product opduikt. Ook handig als RSS-feed.
  2. Bloggers: Er zijn miljoenen bloggers op deze wereld. Ze hebben het over van alles en nog wat. Maar hebben ze het ook over u? Technorati is de zoekmachine van de blogosfeer. Gewoon uw zoekterm invullen en u ziet precies waar men het over u heeft. Ook hier kunt u zich abonneren op de RSS-feed.
  3. Twitter: We hadden het er eerder al over, de micro-blogdienst Twitter timmert hard aan de weg. Ook in Nederland zijn er steeds meer twitteraars. Met twitter-search kunt u de zoekresultaten ‘real-time’ in de gaten houden. U hoort uw klanten of medewerkers gewoon praten!
  4. Friendfeed: Friendfeed is de web 2.0 applicatie die alle web 2.0 applicaties samen brengt. Duizelt het u allemaal een beetje? U kunt alle resultaten van verschillende blogs, twitter, Technorati en allerlei andere sociale netwerken samenvoegen op een pagina. Overzichtelijk!
  5. Uw eigen netwerk: Pardon? Precies! Vergeet niet dat uw eigen netwerk misschien wel de meest waardevolle tool is. Uw vrienden, collega’s en medewerkers hebben de vinger aan de pols. Een sterk netwerk zal u altijd op de hoogte houden, zelfs wanneer u er zelf niet mee bezig bent.1

Voorkomen is beter dan genezen

U hoopt natuurlijk dat er positief over u gepraat wordt en dat klanten uw organisatie aanraden op het web. Hieraan ten grondslag ligt de manier hoe uw klanten uw product of dienstverlening ervaren. Customeyes is er van overtuigd dat organisaties die in goed contact staan met hun klanten, beter presteren. Zorg er voor dat uw klanten continu de mogelijkheid hebben om hun mening of klachten bij u te ventileren, voordat ze dat via social media doen. Als klanten echt supporter van uw organisatie zijn, dan zullen ze dat zeker online kenbaar maken.

Continu in contact met uw klanten

Het Customeyes Klantfeedback Systeem biedt u de mogelijkheid om voortdurend feedback te vragen aan uw klanten. Zo kunnen uw klanten vroegtijdig klachten melden, maar ook uw organisatie tips geven om uw product of dienstverlening te verbeteren. Dit klantenonderzoek stelt u in staat om direct in te spelen op klachten en verkoopkansen. U en uw medewerkers worden continu gestimuleerd de klantgerichtheid te verbeteren en uw product en/of dienstverlening beter te laten aansluiten op de wensen van uw klanten. Hiermee voorkomt u grotendeels dat klanten negatieve berichten over uw schrijven, want het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt ontbreekt.

1Bron: http://www.bizz.nl/4807-online-alles-in-de-gaten-houden-vijf-tips.html