De veranderende vraag van huurders: wat betekent dit voor commercieel vastgoed?

De veranderende vraag van huurders: wat betekent dit voor commercieel vastgoed?

Niels Dekker
Ontdek hoe veranderende huurderseisen van invloed zijn op commercieel vastgoed en hoe je waardevolle relaties opbouwt.

In de dynamische wereld van commercieel vastgoed zien we een verschuiving in de eisen en verwachtingen van huurders. Dit geldt vooral voor grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Voor het aantrekken en behouden van huurders van kantoren, winkels of bij logistiek vastgoed, is het cruciaal om de huurderstevredenheid continu goed in de gaten te houden. In deze blog delen we onze inzichten en tips over de huidige huurdersmarkt. 

Duurzaamheid en ESG: meer dan een trend

Een van de meest vooraanstaande veranderingen in de vastgoedsector is de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en Environmental, Social, and Governance (ESG) criteria. Huurders hechten steeds meer waarde aan duurzame gebouwen die Paris-proof zijn. Dit betekent dat ze op zoek zijn naar panden die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook bijdragen aan bredere milieudoelstellingen. 

Uit gesprekken op de Provada 2024 bleek dat huurders in grote steden bereid zijn om samen te investeren in duurzaamheid. Dit biedt verhuurders in commercieel vastgoed een unieke kans om partnerschappen aan te gaan waarbij beide partijen profiteren van verbeterde energieprestaties en lagere operationele kosten. 

Locatie, locatie, locatie 

Naast duurzaamheid is de locatie van het vastgoed van cruciaal belang. Huurders willen dat kantoren en winkels goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat de gebouwen van hoge kwaliteit zijn. Een pand dat niet aan deze criteria voldoet, loopt het risico leeg te komen staan. Dit betekent dat verhuurders moeten investeren in de ontwikkeling en verbetering van hun vastgoedportefeuille. 

Retailvastgoed: samenwerken voor succes 

In grote steden zien we een groeiende interesse in retailvastgoed. Huurders zijn bereid om langdurige samenwerkingen aan te gaan om de juiste locatie te ontwikkelen. Dit betekent dat verhuurders actief in gesprek moeten gaan met potentiële huurders om hun behoeften te begrijpen en samen te werken aan het creëren van een aantrekkelijke en functionele ruimte. 

Checklist: Huurdersonderzoek in het vastgoed

Checklist: Huurdersonderzoek in het vastgoed

Lees deze checklist als je concrete tips wilt over goed huurdersonderzoek. Geschreven voor organisaties die inzichten willen ophalen.

Download gratis

Het belang van de dialoog

De sleutel tot succes in de huidige huurdersmarkt is inzicht in huurderstevredenheid en daarbij behorende communicatie. Ga in gesprek met je huurders over verbeteringen en aanpassingen. Dit kan variëren van kleine renovaties tot grote verbouwingen of zelfs herbestemming van gebouwen. We zien bovendien dat verhoogde huurderstevredenheid ook kan resulteren in stabiele beleggingen.

Conclusie: investeer in relaties en innovatie 

De commerciële vastgoedmarkt is voortdurend in beweging en het is essentieel om proactief te zijn in het begrijpen en voldoen aan de veranderende eisen van huurders. Door te investeren in duurzaamheid, strategische locaties en open communicatie, kan leegstand worden voorkomen, maar kunnen ook langdurige en waardevolle relaties worden opgebouwd met de huurders. 

Bij Customeyes zijn we gespecialiseerd in huurdersonderzoek in onder meer commercieel vastgoed. Wil je meer weten over hoe je optimaal kunt inspelen op de veranderende huurdersmarkt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.  


Niels Dekker Niels Dekker Senior Consultant LinkedIn