Videoserie Klantenonderzoek: What’s in it for me? – #6 Kansen voor innovatie

Videoserie Klantenonderzoek: What’s in it for me? – #6 Kansen voor innovatie

Innovatie is voor organisaties van essentieel belang om duurzaam succesvol te zijn. Bedrijven wijden een steeds groter deel van hun budget aan onderzoek en ontwikkeling. Daarbij gaat het niet alleen om het perfectioneren van een product, maar ook het verbeteren van het gehele proces om een product of dienst op de markt te brengen. Feedback van klanten zou daarbij de kern moeten zijn.

Feedback van klanten kan helpen om als organisatie te innoveren of om producten te vernieuwen. Zo kan je klanten heel specifiek vragen of ze verbeterpunten ten aanzien hebben van een product, dienst of dienstverlening. Maar je kan klanten natuurlijk ook vragen welke ontwikkelingen zij zien in hun eigen vakgebied. Deze ontwikkelingen kunnen namelijk ook voor uw organisatie relevant zijn, zodat u ook in de toekomst succesvol blijft.

Voorbeeld uit de praktijk

Voor Effectory, marktleider in Nederland op het gebied van medewerkersonderzoek, is feedback de kern van het bestaan. De inzichten die zij organisaties bieden op gebied van medewerker- en cliënttevredenheid, hebben zij zelf ook nodig. Om die reden nodigt Effectory regelmatig een aantal klanten uit om hun wensen te bespreken ten aanzien van het medewerkersonderzoek. Dit doen zij in de vorm van een klantenpanel. Een klantenpanel is een mooie manier om kansen voor innovatie te verzamelen op basis van een discussie met klanten. Merel van der Lei, productmanager medewerkersonderzoek bij Effectory, over haar ervaringen met het klantenpanel: “De tips van onze klanten zijn ontzettend waardevol om te horen. Zij zijn tenslotte ervaringsdeskundigen.”

Een klantenpanel is één van de manieren om feedback van klanten te verzamelen. Andere succesvolle manieren zijn een (kwalitatief) klantenonderzoek, een ronde tafel discussie of een klantenarena. In al deze vormen is er sprake van een actieve dialoog tussen én met klanten, waardoor belangrijke verbetersuggesties naar boven komen en een organisatie haar succes kan vergroten.

Kunt u hulp gebruik bij het opstarten van een klantenpanel binnen uw organisatie of bent u benieuwd welke vorm van klantfeedback het beste bij uw organisatie past? Neem dan contact met ons op via welkom@customeyes.nl. We helpen u graag verder!

Ga terug naar het overzicht >

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Is dit e-book voor jou?

Succesvolle organisaties weten precies welke behoeften hun klanten hebben. Zij vragen regelmatig feedback aan hun klanten en verbeteren de relatie continu. Wil je ook een professioneel klantenonderzoek opzetten?

Lees deze checklist als je concrete tips wilt over succesvol klantenonderzoek. Je krijgt inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Ontdek wat klanten belangrijk vinden
  • Tools om de juiste klantinzichten te achterhalen
  • De vier fasen van succesvol klantenonderzoek