Videoserie – Klantenonderzoek: What’s in it for me? – #9 Efficiëntie vergroten

Videoserie – Klantenonderzoek: What’s in it for me? – #9 Efficiëntie vergroten

Vaak is een bezuiniging reden voor het management om mensen te ontslaan en in diensten te snijden. Daarin schuilt het risico dat klanten ontevreden raken.

Bezuinigingen? Bezint eer ge begint. Vaak is een bezuiniging reden voor het management om mensen te ontslaan en in diensten te snijden. Hetzelfde werk moet door minder mensen gedaan worden en dus moet de efficiëntie worden vergroot. Daarin schuilt het risico dat klanten ontevreden raken doordat ook de toegevoegde waarde voor de klant verdwijnt.

Managers kunnen beter bedachtzaam te werk gaan bij het doorvoeren van bezuinigingen, want als klanten ontevreden raken is de spiraal naar beneden snel ingezet. Terwijl een bezuiniging juist bedoelt is om mindere (financiële) prestaties het hoofd te bieden en het tij te keren. Daarom geven wij graag een paar tips om te zorgen dat een bezuiniging ook écht succesvol is.

Tip 1 – Ken uw toegevoegde waarde

Als u zich voor de taak gesteld ziet om te bepalen waarop moet worden bezuinigd, zorg er dan allereerst voor dat u zo goed mogelijk weet waarin de toegevoegde waarde van uw organisatie schuilt, zodat u ook weet in welke onderdelen van uw organisatie u wél kunt snijden. Blijf vasthouden aan de succesformule van uw organisatie

 Tip 2 – Weet wat klanten belangrijk vinden

Gepaard met de ontdekkingstocht naar toegevoegde waarde, is het aan te raden om uit te zoeken wat klanten écht belangrijk vinden. Welke klantwaarden worden door klanten keer op keer genoemd als essentieel? Een valkuil waar veel organisaties in stappen is door klakkeloos in mensen of diensten te snijden, zonder eerst uit te zoeken wat voor de klant belangrijk is. Door hier van te voren aandacht aan te besteden, zorgt u ervoor dat u veilig kunt bezuinigen op zaken die minder belangrijk zijn voor klanten. Een klantenonderzoek is hiervoor een logische stap.

Behoud je succesformule in tijden van bezuinigingen

Tip 3 – Focus, focus, focus

Zodra u uw toegevoegde waarde in beeld heeft en weet welke klantwaarden voor uw klanten essentieel zijn, is het zaak om te focussen op 2 à 3 klantwaarden die voor uw klanten het verschil maken. Andere, meer basale elementen, kunnen op een voldoende (basis)niveau gehouden worden.

Het resultaat? De efficiëntie vergroot

Bovenstaande tips helpen om een bezuiniging te laten slagen en de efficiëntie binnen uw organisatie te vergroten. U bent heel gefocust bezig met de juiste dingen. Dit geeft medewerkers de richting, energie en vertrouwen die nodig is om de moeilijk tijd door te komen. Als u dit wilt bereiken voor uw organisatie, dan is een klantenonderzoek een goed instrument!

Ga terug naar het overzicht >

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Is dit e-book voor jou?

Succesvolle organisaties weten precies welke behoeften hun klanten hebben. Zij vragen regelmatig feedback aan hun klanten en verbeteren de relatie continu. Wil je ook een professioneel klantenonderzoek opzetten?

Lees deze checklist als je concrete tips wilt over succesvol klantenonderzoek. Je krijgt inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Ontdek wat klanten belangrijk vinden
  • Tools om de juiste klantinzichten te achterhalen
  • De vier fasen van succesvol klantenonderzoek