[VIDEO] Haal meer uit je klanten met deze 5 methoden

Paul van Schie
Hoe verzamel jij klantinzichten waarmee je je organsiatie vooruit helpt? Bekijk vijf manieren om klantinzicht te verzamelen

Onze opdrachtgevers weten vaak niet precies wat hun klanten in hen waarderen en hoe ze dat verder kunnen uitbouwen. In gesprekken met klanten gaat het over de dagelijkse gang van zaken, waardoor mogelijke strategische kansen binnen de samenwerking onbesproken blijven. Feedback van een klant is een van de makkelijkste manieren om een verbeterkoers voor je organisatie te bepalen. Hoe verzamel jij klantinzichten waarmee je je organisatie vooruit helpt? In deze video geeft Emile van Geelen, consultant bij Customeyes, een vijftal manieren om klantinzicht te verzamelen.

‘Benen op tafel’-gesprek

Hierbij ga je in informele setting in gesprek met klanten. Maak hier speciaal tijd voor, door in te plannen naast de gebruikelijke contactmomenten. De inhoud van het gesprek is de toekomst van de samenwerking en de verwachtingen die de klant hierbinnen heeft.

Klantensafari

Dit is vooral interessant voor werknemers die normaal gesproken weinig contact hebben met klanten. Een collega die wel veel klantcontact heeft gaat samen met een collega die dat niet heeft in gesprek met een klant. Een interviewer biedt hierbij professionele begeleiding. Zo hoor je uit de eerste hand wat er binnen de samenwerking belangrijk is. Een klantensafari zorgt ervoor dat medewerkers de (wensen van de) klant beter gaan begrijpen.

Klantenpanel

Als klantcontact in jouw organisatie al iets vanzelfsprekends is, kun je een intensievere samenwerking met klanten overwegen. Bijvoorbeeld in de vorm van een klantenpanel. Klanten waar je een goede relatie mee hebt vormen een panel, dat op regelmatige basis feedback geeft op bepaalde thema’s. Je kunt een klantenpanel ook laten meedenken over de toekomst van je organisatie.

Projectevaluaties

Met een projectevaluatie neem je het meten van klanttevredenheid mee als standaard binnen je dienstverlening. Je plant een evaluatiemoment in na afloop van ieder project. Met de constante feedback die je hiermee krijgt, houd je het niveau van je dienstverlening strak in de gaten. Je kunt bovendien contact opnemen met de klant wanneer er een onverwachte beoordeling wordt gegeven.

Klantenonderzoek

Een klantenonderzoek is een van de meest diepgaande manieren om achter klantwensen te komen. Het levert de meest complete inzichten op. Inzichten die het mogelijk maken om de organisatie de juiste richting in te sturen. Wil je echt veranderingen in je organisatie teweeg brengen die worden gewaardeerd door je klanten? Overweeg dan serieus klantenonderzoek.


Paul van Schie Paul van Schie Marketeer LinkedIn