[VIDEO] 9 redenen waarom je een klantenonderzoek zou moeten doen

[VIDEO] 9 redenen waarom je een klantenonderzoek zou moeten doen

Sem Kieboom
Er zijn meerdere redenen waarom een klantenonderzoek voor jouw organisatie het verschil kan maken. We hebben de 9 belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

Een klantenonderzoek uitvoeren is gewoon goed geworden, maar de reden waarom is meestal nog beperkt tot de tevredenheid van klanten toetsen. Zonde, want er zijn meerdere redenen waarom een klantenonderzoek het verschil kan maken. En dus ook meer kan opleveren. We hebben de 9 belangrijkste uitkomsten van een klantenonderzoek voor je op een rij gezet!

Algemeen kwaliteitsbelang

1. Tevreden klanten

De voordelen van tevreden klanten zijn groot: tevreden klanten blijven langer, geven gemiddeld meer uit en raden je organisatie sneller aan bij anderen. Bovendien is het voor jou en je collega’s leuker om te werken voor tevreden klanten. Hoewel iedereen het erover eens is dat tevreden klanten een belangrijk deel van het bestaansrecht van een organisatie zijn, is er bij de meeste organisaties geen gemeenschappelijk beeld over die tevredenheid. Succesvolle organisaties hebben één ding gemeen: ze weten precies wat klanten willen en verwachten. Meer weten? 

Lees het hele artikel >

 2. ISO certificaat

Veel bedrijven moeten verplicht een ISO certificaat halen. Een traject waar vaak tegenop wordt gezien. ‘Saai, bureaucratisch en het zorgt alleen maar voor extra werk’, zo wordt vaak gedacht. Dat is zonde. Want je kunt de verplichting ook aangrijpen om verbeteringen te realiseren in de organisatie, de toegevoegde waarde van je organisatie vergroten. Zo maak je optimaal gebruik van het contactmoment met klanten. Denk vooraf goed na over de opzet van het klanttevredenheidsonderzoek. Zo behaal je het certificaat én zorg je ervoor dat dat het klanttevredenheidsonderzoek blijvend van toegevoegde waarde is voor de organisatie. 

Lees het hele artikel >

3. Individuele feedback medewerkers

Je hebt een klantenonderzoek uitgevoerd, maar het lukt niet om echt iets te veranderen in je organisatie. Komt dit je herkenbaar voor? Dan sta je niet alleen. Veel projectleiders hebben moeite om een klantenonderzoek optimaal te laten renderen. Zij zijn in één van de vele valkuilen gestapt die een klantenonderzoek met zich meebrengt, zoals verdwalen in data, de ‘ja, maar’-mentatliteit of een (te) nonchalante houding in de opvolging. Voorkom dit door vooraf goed na te denken over de opzet van je klantenonderzoek en zorg voor duidelijk herleidbare, individuele feedback voor je medewerkers! 

Lees het hele artikel >

Commercieel belang

4. Loyale klanten

Om klanten te behouden moet de balans tussen investering en opbrengst in de ogen van de klant in evenwicht zijn. Deze balans krijg je in beeld met een klantenonderzoek. Heeft jullie klant de intentie om zaken te blijven doen of overweegt hij een overstap naar de concurrent? En hoeveel klanten zijn echte ambassadeurs en raden jouw organisatie actief aan bij anderen? Een klantenonderzoek geeft inzicht in waarom klanten klant bij je zijn, wat zij van jouw organisatie verwachten, hoe goed jullie aan deze verwachtingen voldoen en hoe jullie de relatie met klanten kunnen verstevigen. 

Lees het hele artikel >

5. Inzichten voor Marketing & Sales

Een vraag die voor alle organisatie relevant is: hoe zorgen we ervoor dat nieuwe klanten voor óns kiezen? De meeste van je klanten hebben een antwoord op deze vraag. Op basis van de input van je klanten kun je besluiten waar voor jullie de beste onderscheidende kansen liggen. Een goed doordacht klantenonderzoek helpt daarbij. Zonder objectieve klantfeedback laat je grote kansen liggen. Een klantenonderzoek laat zien hoe klanten en leads zich hebben georiënteerd tijdens hun aankoopproces. En dus wat jullie beter kunnen doen. Maar ook of er interesse bestaat onder huidige klanten om nieuwe producten en diensten af te nemen. 

Lees het hele artikel >

6. Kansen voor innovatie

Feedback van klanten kan helpen om te innoveren of producten te vernieuwen. Je kunt klanten bijvoorbeeld heel specifiek vragen of ze verbeterpunten hebben ten aanzien van een product of dienst. Maar je kunt ook vragen welke ontwikkelingen zij zien in hun eigen vakgebied. Deze ontwikkelingen kunnen namelijk ook voor uw organisatie relevant zijn. 

Lees het hele artikel >

Strategisch belang

7. Richting voor de organisatie

Met een slim opgezet klantenonderzoek met de juiste vragen, methode en doelgroep krijg je belangrijke stuurinformatie voor je organisatie. Zitten we op de juiste koers? Moeten we de koers aanpassen of slaan we een nieuwe richting in? En hoe verhoudt de richting die wij gekozen hebben zich ten opzichte van onze concurrenten? Doen we hetzelfde of onderscheiden we ons? Naast toetsen hoe tevreden klanten zijn, kan een organisatie op basis van de input van klanten de strategische richting bepalen of bijsturen. 

Lees het hele artikel >

8. Klantgerichte medewerkers

Medewerkers hebben inzichten nodig om in te kunnen spelen op de wensen van klanten. Zij moeten weten wíe hun klanten zijn en wat klanten van hen verwachten. Kortom, de klant moet dichtbij komen en tastbaar worden. Het klantbewustzijn moet groeien. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan kun je actief gaan werken aan de klantgerichtheid binnen je organisatie en actief inspelen op de behoeften van klanten. 

Lees het hele artikel >

9. Efficiëntie vergroten

Veel organisaties zijn continu bezig met processen evalueren om de efficiënte te vergroten. Meer doen met minder mensen is de laatste jaren het nieuwe adagium. Maar een valkuil waar veel organisaties in stappen is om te snijden, zonder eerst uit te zoeken wat voor de klant belangrijk is. Door hier van te voren aandacht aan te besteden, kun je veilig bezuinigen op zaken die minder belangrijk zijn voor klanten. Welke klantwaarden worden door klanten keer op keer genoemd als essentieel? Een klantenonderzoek is hiervoor een logische stap. 

Lees het hele artikel >

Dit zijn de 9 uitkomsten van een klantenonderzoek. Welke uitkomst is voor jou belangrijk of hoor jij vaak? 

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Checklist: De vier fasen van succesvol klantenonderzoek in B2B

Is dit e-book voor jou?

Succesvolle organisaties weten precies welke behoeften hun klanten hebben. Zij vragen regelmatig feedback aan hun klanten en verbeteren de relatie continu. Wil je ook een professioneel klantenonderzoek opzetten?

Lees deze checklist als je concrete tips wilt over succesvol klantenonderzoek. Je krijgt inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Ontdek wat klanten belangrijk vinden
  • Tools om de juiste klantinzichten te achterhalen
  • De vier fasen van succesvol klantenonderzoek